返回列表 回复 发帖

土耳其医生发现一个导致RP额新基因

Hacettepe Üniversitesi Çocuk Sağlığı Enstitüsü, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Metabolizma Ünitesi araştırıcıları Doç. Dr. Köksal Özgül ve Dr. Didem Yücel Yılmaz, tek hasta bireyden yola çıkarak, körlüğe neden olan yeni bir gen buldu.

Doç. Dr. Özgül, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tek bireyden yola çıkarak, ailesinde kalıtsal retinitis pigmentosa (körlükle sonuçlanan bir kalıtsal retina dejenerasyonu) yani halk arasında bilinen adıyla “tavuk karası-gece körlüğü” hastalığına neden olan  bir gen keşfettiklerini bildirdi.

Özgül, dünyada yaklaşık 1,5 milyon kişinin bu hastalıktan etkilendiğini belirterek, bundan sonraki süreçte tedavi için önemli  umut ışığı doğduğunu söyledi.

Hastalığın genetik geçiş gösterdiğine, farklı formları olduğuna, ilerleyen evrede körlükle sonuçlandığına dikkati çeken Özgül, bugüne kadar hastalığın seyrinin yavaşlatılmasının olanaksız olduğunu ve  evrede görme yetisinin tamamen kaybedildiğini kaydetti.

Pek çok farklı genin bu hastalığa neden olduğunun tespit edildiğini fakat hastaların yüzde 60’a yakınında hastalığın genetik nedenlerinin bilinmediğini bildiren Özgül, şöyle konuştu: “Hacettepe Üniversitesi Metabolizma Araştırma Laboratuvarı’nda yürüttüğümüz çalışmaların sonuna doğru ’da yaşayan bir çift bize ulaştı.

Eşlerden biri retinitis pigmentosa hastasıydı. Görme yetisinde kayıplar yaşayan hasta dünyaya bir  getirmek, anne olmak istiyordu ancak doğacak çocuğun da aynı hastalığa yakalanmasından korkuyordu. Uzun süre internetten, hastanelerden bu konuyla ilgili bilgi almaya çalışan, araştırma yapan çift, bu konuda çalışmalar yürüttüğümüzü öğrenerek bizi buldu ve yardımcı olmamızı istedi.

Çiftten kan alınarak DNA örnekleri analiz edildi. Araştırmalarımız sonucunda bu hastada retinitis pigmentosa hastalarında daha önce tanımlanmamış ve gözün retinasında bulunan görme fonksiyonunu sağlayan yeni bir gende mutasyon (hastalık nedeni olan kalıtsal değişiklik) tespit ettik.” Türk hastada yapılan araştırma ve analizler sonucunda aday gösterilen genin tanımlanması ve hastalık nedeni olan mutasyonun belirlenmesinin ardından Radboud Üniversitesi ve Avrupa Retina Hastalıkları Konsorsiyumu’yla iş birliği yaptıklarını ifade eden Özgül, “Amerika, Hollanda ve İsrail gibi ülkelerdeki tavuk karası-gece körlüğü hastalarının gen yapıları araştırıldı. Bu hastaların bir kısmında yine aynı gende mutasyonlar oluştuğu, bunun da bizim buluşumuzu doğruladığı kanıtlandı. Böylece genin tanımlanmasıyla birlikte körlüğün engellenmesi ve tedavisi  yeni bir umut ışığı doğdu. Bu gen sayesinde, hastalığı taşıyan hastalarda doğum öncesi tanı koymak ve tedavi metotlarını araştırmak mümkün olacak” dedi.

Yurt dışında çalışma sonuçlarının aynı  hasta derneklerince hastalara bildirildiğini belirten Özgül, buluşlarının The American Journal Of Human Genetics Dergisi’nce özgün bir çalışma olarak yayınlandığını söyledi.

Özgül, Hacettepe Üniversitesi Bilimsel Araştırmalar Birimi’nce desteklenen çalışmanın gerçekleştirildiği metabolizma araştırma laboratuvarının altyapısının Devlet Planlama Teşkilatınca kurulduğuna işaret ederek, dışında birçok olanak olmasına karşın Türkiye’de de böyle araştırmaların yapılabileceğini, yeterli altyapı ve beyin gücüne sahip olunduğunu belirtti.

EN BÜYÜK ÖDÜL, ANNE ADAYININ MUTLULUĞU

Dr. Didem Yücel Yılmaz da çalışmaları süresince sayısız gen yapısı incelediklerini, bulunan geni taşıyan hastanın ise çalışmaların bitmesine yakın kendilerine ulaştığını kaydetti.

Yücel, insan vücudunda yaklaşık 30 bin gen olduğunu, bugüne kadar yürütülen “insan genom projesi” (insanın genetik kimlik kartı) çalışmalarıyla  genlerin tamamına yakınının şifresinin çözüldüğünü belirterek, şöyle konuştu: “Hangi genlerin ne gibi fonksiyonları yerine getirdiği şu an tam olarak bilinemiyor. Hastalıklarla genlerin ilişkisini kurduğunuzda hastalığı yenebilecek veriler de elde etmiş oluyorsunuz. Bu süreçte onlarca hasta inceledim fakat onların hastalıklarına neden olan genlerin bilinen genler olduğu ortaya çıktı. Bu süreçte bir kadının en doğal hakkı, tatmak isteyeceği en özel duyguyu, annelik duygusunu yaşama, bir evlat sahibi olma isteğiyle başvuran hastamız özveri gerektiren çalışma sürecinde daha da şevkle çalışma isteği verdi bize. Ona hastalığının sebebini bulduğumuzu, eşinin gen taramasında benzer bir duruma rastlamadığımızı, bu sonuçlar doğrultusunda doğacak çocukta hastalık görülme ihtimali olmadığını anlattığımızda sevinci görülmeye değerdi. 2 yıllık yoğun çalışmamızın en büyük takdiri ve ödülü, hastalara tedavi adına yeni bir ışık doğmasının yanı sıra o anne adayının mutluluğu oldu.”

goz.jpg (16.09 KB)

goz.jpg

谢谢飞狐大哥.请哪位帮忙翻译一下.看不懂.
用翻译软件呀
前排就坐,谢谢分享!
改变我能改变的,接受我不能改变的。
Hacettepe大学学院儿童健康,儿童健康和代谢性疾病调查单位系副教授。博士具体的博士和Köksal。 Didem Yucel耶尔马兹,唯一的道路出来的个别患者,发现了一个新的基因,导致失明。
副教授。博士具体言之,对AA记者,基于单个个人,家庭遗传视网膜色素变性(一种遗传性视网膜变性导致失明),是普遍的“鸡和黑夜间失明称为”引起的疾病它发现了一个基因。
具体言之,全球约1.5亿人受此疾病,表示希望在未来的重要治疗一丝说,他出生。
显示了该疾病的遗传传递,逐渐失明的结果,不同形式,显着的特定阶段,所以它不可能减缓疾病的进展和舞台,完全丧失了在视觉上指出的能力。
许多不同的基因导致这种病已确定疾病的遗传原因不明,但近60%的患者报告的具体,说:“对我们工作的最终代谢研究室,Hacettepe大学”我们已经收到了夫妻生活。
其中一个配偶hastasıydı视网膜色素变性。否则视力丧失生活在一个生病的世界,但未来孩子的母亲想可怕的是,同一种疾病的捕获。在相当长的时间上网,试图从医院在这个问题上做研究,双,资料,发现我们,帮助我们来帮助了解它想工作yürüttüğümüzü。
血液样本进行了分析利用DNA双。我们的研究为这些患者中,与视网膜色素变性和以前未知的基因,提供在眼睛(这是由于疾病,遗传修改),我们已经确定了视网膜视功能变异的病人。“提名为研究和在土耳其患者的基因分析结果在确定疾病的基因突变和Radboud大学鉴定和欧洲联盟事业正在做的工作,表示在国家Konsorsiyumu'yla具体视网膜疾病,“美国,荷兰和以色列,黑夜间失明的疾病基因结构,如鸡进行了调查。这些患者形成了相同的基因突变,从而证实了我们证明发明的一部分。因此,基因的一个新的希望射线鉴定诞生的预防和治疗的盲目性。由于这种基因,产前诊断和治疗方法的疾病患者将能够进行调查,“他说。
同样的病人报告说,研究结果与国外derneklerince患者具体,有所发明,人类遗传学Dergisi'nce美国杂志出版的原创作品,他说。
具体言之,Hacettepe大学科学研究支持的研究进行了Birimi'nce代谢研究实验室成立了国家规划管理局可能的基础设施,并指出这样的研究可以在土耳其进行,尽管许多机会,适当的基础设施,并指出,对脑力的所有权。
该大奖得主,申请人的母亲幸福快乐
博士Didem Yucel耶尔马兹在大量研究考察了基因结构,基因对病人的研究指出,他们收到的结束。
Yucel,约30000人体内的基因是,到目前为止开展了“人类基因组计划”(即人类基因身份证),几乎所有指定的密码已解决基因的工作时说:“什么样的基因功能的所带来的未知的现在。当您设置的基因之间的关系,疾病,疾病,克服了数据获得同意。在这个过程中,病人看了几十个已知的基因导致疾病的基因,但他们竟然是。在这个过程中,女人的自然权利,会想品尝最特别的感觉,一种母性,生活,自我牺牲我们的病人谁渴望拥有的过程中一个儿子给了我们的愿望,工作更积极合作精神。我们发现她的病因,她的丈夫是一个类似的情况rastlamadığımızı基因筛选与这些结果一致,是不可能诞生的疾病被认为是anlattığımızda欢乐儿童是有看头。 2年的深入研究和最大的奖励升值对治疗的患者的代表,有上升趋势,新光源,以及母亲很高兴。“
生命不息,战斗不止。
谢谢飞狐大哥
返回列表